Az EU 110 ezer adag majomhimlő-oltóanyagot vásárol

Egy már létező, himlő elleni vakcinát vetnek be a betegség ellen

Az Európai Unió mintegy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlásáról írt alá megállapodást a Bavarian Nordic dán vállalattal – közölte az Európai Bizottság.

Mivel a fertőzéses esetek száma folyamatosan nő, a megállapodás június végétől elérhetővé teszi az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland számára. A vakcinákat az EU arányosan juttatja a tagállamoknak, figyelembe véve a járvány által különösen sújtott országokat.

123rf.com

Az uniós szinten engedélyezett, jelenleg a felnőttek himlővel szembeni védelmére szolgáló vakcina védelmet nyújt a majomhimlővel szemben is. A betegség május 18-i, európai megjelenése óta mintegy 900 majomhimlős esetet jelentettek 19 uniós tagállamból, köztük Magyarországról is.

A járvány kitörése rámutatott az egységes uniós megközelítés fontosságára a kialakulóban lévő egészségügyi veszélyekre való felkészültség és reagálás terén – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg, és június végétől szállítják az EU tagállamaiba. Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között. (MTI)