Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax-vakcina beszerzését

Az oltóanyag a súlyos megbetegedéssel szemben 100 százalékos védelmet nyújt

Az Európa Bizottság jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról. A megállapodás lehetővé tenné, hogy az EU szeptembertől megkaphassa az első Novavax-dózisokat.

Az európai uniós tagországok kétszer 100 millió dózist vehetnek a Novavax vakcinájából 2023-ig, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlja, és annak alapján a Bizottság engedélyezi a használatát. Lehetőség lesz arra, hogy az oltóanyagokat alacsonyabb és közepes jövedelmű államoknak adományozzák vagy más, vakcinahiánnyal küszködő európai országokba irányítsák át.

MTI/Balázs Attila

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős biztos szerint az új megállapodás olyan fehérjealapú vakcinával bővíti az uniós oltóanyag-portfóliót, amely ígéretesnek bizonyult a klinikai kísérletek során. “Mivel új koronavírus-változatok terjednek Európában és világszerte, további biztosítékot jelent a mostani szerződés egy olyan vállalattal, amely már sikeresen tesztelte vakcináját ezen mutánsok ellen” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A Novavax klinikai vizsgálatai kimutatták, hogy az oltóanyag összességében 90,4 százalékos hatékonyságú, a mérsékelt és súlyos megbetegedésekkel szemben pedig 100 százalékos védelmet nyújt. Az amerikai vakcina 91 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a magas kockázati csoportba tartozók körében is, vagyis azok között, akik 65 évesnél idősebbek vagy annál fiatalabbak, de bizonyos alapbetegségekben szenvednek.

Az uniós gyógyszerügynökség eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használatra. Emellett vizsgálja az orosz Szputnyik V-t, valamint a Sanofi, a CureVac, a Sinovac és a Novavax oltóanyagát. (MTI)