Az EU megfontolja a rendkívüli jóváhagyás lehetőségét

Gyorsabb lehetne a vakcinák sürgősségi engedélyezési folyamata

Az Európai Bizottság fontolóra veszi a koronavírus elleni lehetséges vakcinák esetében az eddig alkalmazott engedélyezési folyamatnál gyorsabb, rendkívüli jóváhagyási eljárás kidolgozásának lehetőségét – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője.

A szóvivő azt mondta, az uniós szintű sürgősségi engedélyt a tagállamok közötti felelősség megosztásával adhatnák meg – ha ez az alternatíva felkelti a tagállamok érdeklődését, a testület azonnal elkezdi kidolgozni a javaslatot.

MTI/Balázs Attila

Az uniós oltóanyag-portfólióban jelenleg a Moderna (460 millió adag), a Pfizer/BioNTech (600 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag) és a CureVac (405 millió adag) vállalatokkal aláírt vakcinabeszerzések szerepelnek. Emellett az EB december közepén lezárta az amerikai Novavax vállalattal folytatott megbeszéléseket is, a tervezett szerződés legalább 100 millió adag megvásárlását tenné lehetővé az Európai Unió számára.

Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője november végén azt mondta: az EU-ban elérhető oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak. Ettől a tagországok vészhelyzet esetén, sürgősségi eljárás keretében eltérhetnek, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélküli termékeket is forgalmazhatnak, de azokat csak a saját területükön forgalmazhatják. (MTI)