Az EU-s országok nem vehetnek egyénileg oltóanyagot

Az illetékes uniós biztos együttműködést kér a tagállamoktól

Az Európai Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére – emlékeztett Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek videókonferenciája után.

Sztella Kiriakídisz online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: 2020 júniusában mind a huszonhét tagország felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről. Az Európai Bizottság ez idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalattal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződést. Lezárta továbbá a Novavax (100 millió adag), valamint a Valneva (30 millió adag) gyógyszeripari céggel folytatott megbeszéléseket.

Európa akár 2,5 milliárd adag hatékony és biztonságos oltóanyaghoz férhet hozzá – közölte.

“A megállapodás jóváhagyásával, illetve a tárgyalások unióra való átruházásával mindegyik tagállam beleegyezett abba, hogy nem indít saját eljárást az oltóanyagok megvásárlására ugyanazoktól a laboratóriumoktól. A rendelkezés minden tagállamra vonatkozóan jogilag kötelező” – tette hozzá.

123rf.com

Az uniós biztos felszólította a tagállamokat, hogy hetente legalább kétszer tegyék közzé a lakosság beoltását tükröző adataikat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) oltásfigyelő platformján. Azt is sürgette, hogy a tagországok szerezzenek be minden szükséges eszközt az oltási stratégia gördülékeny megvalósítására. “Ami életeket ment, az nem az oltóanyag, hanem a beoltás” – mondta.

Kiriakídisz bejelentette azt is, hogy az amerikai Johnson & Johnson várhatóan februárban nyújt be jóváhagyási kérelmet saját fejlesztésű oltóanyagának uniós alkalmazására az Európai Gyógyszerügynökséghez. (MTI)