Az EU újabb oltóanyag lehetséges vásárlását biztosító megállapodás

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyag lehetséges vásárlását biztosító szerződést hagyott jóvá a CureVac német gyógyszervállalattal – jelentette be Ursula von der Leyen a brüsszeli testület elnöke hétfőn. A szerződés 450 millió adag oltóanyagra vonatkozik.

A bizottság az Európai Befektetési Bankkal közösen finanszírozta a cég oltóanyag-kutatásait.

Amennyiben hatékonynak bizonyul a vakcina, minden uniós tagállam egyszerre és egyenlő feltételekkel juthat hozzá az oltóanyaghoz népessége arányában. Az unió végrehajtó testülete előzőleg már négy gyógyszeripari céggel kötött megállapodást, és a Curevac után, az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal is készül szerződni, miután a hétfőn a cég bejelentette, hogy kísérleti fázisban lévő oltóanyaga több mint 94 százalékos hatékonyságú.

Nem lehet még tudni, melyik vakcina lesz leghatékonyabb, engedélyeztetésük elött, az Európai Gyógyszerügynökség alaposan vizsgálatnak veti alá a különböző technológiákkal előállított oltóanyagokat.

Az EU június közepén fogadta el oltóanyag-stratégiáját, amelynek célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár számára magas színvonalú, biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokat biztosítson. Ennek érdekében a bizottság a tagállamokkal együtt előzetes piaci kötelezettségvállalásokat köt az oltóanyaggyártókkal. (MTI)