Az idősek oltását kérik a háziorvosoktól

A tisztifőorvos szerint ez már nem egyszerű légzőszervi betegség

Az idősek oltását kérik elsősorban a háziorvosoktól a héten – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte, szeretnének végezni a regisztrált 80 éven felüliek oltásával, ahol ez már megtörtént, a háziorvosok “visszafelé haladva”, még mindig az idős korosztály tagjainak adják be a vakcinát. Ehhez regisztrálniuk kell azoknak az időseknek, akik ezt még nem tették meg, hiszen a háziorvos csak így értesülhet az igényükről. Eddig 1 millió 107 ezer 791 embert oltottak be Magyarországon.

MTI/Balázs Attila

A háziorvosoktól azt kérte Müller Cecília, hogy azoknak, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, az otthonukban adják be a védőoltást. A háziorvosok többsége szerdán AstraZeneca oltóanyagot kapott, ezzel hajtják végre a legidősebbek beoltását. A kórházi oltópontokon jelenleg a Szputnyik és a Pfizer oltóanyaggal oltanak, oda is küldhetik pácienseiket a háziorvosok – tette hozzá.

“A járvány harmadik hullámának nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk”

– jelentette ki Müller Cecília. Az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma napról napra nő, kedden 5653 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma pedig 120 ezer fölé emelkedett. Mind többen kényszerülnek kórházi kezelésre, és egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, a fiatalok körében is. Jelenleg 8348 koronavírusost ápolnak kórházban, ez a szám korábban sohasem volt ilyen magas. Mintegy 10 százalékuk szorul lélegeztetésre.

Több plazma kellene

Mivel ilyen magas a kórházban kezeltek száma, a vérplazma iránti igény is megnőtt. Ezért a tisztifőorvos azt kérte, hogy aki átesett a betegségen, gyógyult, és szeretne segíteni, az jelentkezzen a véradóállomásokon plazma adására. Ennek feltételei megtalálhatók az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján. A legfontosabb, hogy az illető legyen két hete tünetmentes, és ne legyen súlyos, krónikus betegsége.

Figyelmeztető jelek

Kedden 179 beteg halt meg – ez megközelíti a második hullámban regisztrált csúcsot. Fiatalok is meghaltak, ketten is csak a 30-as éveikben jártak, és a jelenlegi információk szerint nem volt alapbetegségük. Ezt fontos figyelmeztető jelnek nevezte a tisztifőorvos.

Müller Cecília megjegyezte, hogy egy évvel ezelőtt, a pandémia kezdetén még azzal számoltak, hogy egy légzőszervi megbetegedéssel állnak szemben. Azóta bebizonyosodott, hogy az egész szervezetet, valamennyi szervet megbetegítheti a vírus, valamint olyan immunológiai folyamatok indulhatnak el a szervezetben, amelyeket még nem is tártak fel teljességében. (MTI)