Az indiai változat ellen is védhet a Pfizer-vakcina

Szükség lesz majd frissítő oltásra és később emlékeztető adagokra is

Minden bizonnyal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcina – jelentette ki a német cég vezérigazgatója.

Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón azt mondta, elkezdték a vizsgálatokat és „nem aggódnak”, arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony. Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az eredeti változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették.

MTI/Balázs Attila

Az oltás beadása után előfordult szívizom-gyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

Európában szerinte csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya.

Megjegyezte, szükség lesz majd frissítő oltásra a második adagok beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg egy emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente.

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy „nem fair” az Európai Bizottságot hibáztatni az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt. A brüsszeli testület „nagyon jó munkát végez”, és történelmi jelentőségű, hogy sikerült az összes tagországnak egyszerre biztosítani oltóanyagot. Erre a méltányos megoldásra „büszke lehet Európa”, és büszke lehet arra is, hogy az oltóanyagexport révén a világ más térségeiben is segíti a járvány megfékezéséért folytatott küzdelmet – mondta Ugur Sahin. (MTI)