Az infarktusos betegek gyógyszerszedését segítő program indul

A szívinfarktuson átesett betegek gyógyszerszedési hatékonyságát javító programot indít a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai szervezetekkel együttműködve – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

Hankó Zoltán ismertette: az elmúlt napokban minden magyarországi gyógyszertárba eljuttatták azokat a szórólapokat, amelyeken a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére használt, statin tartalmú gyógyszerek szedésére vonatkozó tanácsok olvashatók. A szórólapot a jövőben minden ilyen gyógyszert kiváltó beteg megkapja.

Emellett minden gyógyszertár megkapta azt a módszertani segédletet is, amely a gyógyszerészeket segíti a betegtájékoztatásban, a betegekkel való kommunikálásban. A kifejezetten a statinokról szóló kis füzet felkészíti a gyógyszerészeket, hogy „teljesen egyértelmű, adekvát segítséget tudjanak nyújtani a betegeknek”. 

A program keretében arra is lehetőségük lesz a betegeknek, hogy egyeztetett időpontban kapjanak információt gyógyszereikről, azok helyes szedéséről. 

Horváth Ildikó kiemelte: a gyógyszerészszakma elköteleződött, hogy megértessék a betegekkel, miért fontos az orvos által felírt gyógyszereiket tartósan és rendszeresen szedniük.

Az államtitkár kitért arra: a statinok rendszeres szedésével csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ugyanakkor a betegek közül 3 év elteltével 10-ből 4 szedi még mindig a gyógyszert, és van, aki csak egyszer váltja ki azt. 

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója ismertette: a szív- és érrendszeri ellátórendszer az elmúlt 10 évben nagyon sokat fejlődött Magyarországon. Az infarktusos betegek rövid távú kezelése viszonylag hatékony, ugyanakkor az egy éven belüli halálozási statisztikák nem jók. Ezért fontos a betegek együttműködésének javítása.

Vajer Péter, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap- és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóságának megbízott vezetője, a Három generációval az egészségért program vezetője elmondta: egy év után csak a betegek 50 százaléka, két éven túl pedig már csak a betegek negyede szedi a neki felírt statin tartalmú gyógyszert. 

Ennek okát vizsgálva a szakma arra jutott, hogy a legfontosabb a kommunikáció, hogy az akut helyzet elhárítása után a szakorvos, a háziorvos és a gyógyszerész megértesse a beteggel, miért fontos hosszú távon szednie gyógyszerét.