Az interneten vásárolható „szupergyógyszer” nagyon veszélyes!

Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket ajánlás szerint 28%-os nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik – közölte az ÁNTSZ a honlapján.

A nátrium-klorit és a klór-dioxid antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így a vegyületek víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak. A savanyított nátrium-klorit az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos baromfi, húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek, az előírásoknak megfelelően, erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs engedélyezve és fokozottan veszélyes. 

A klór-dioxid egy erős oxidáló- és fertőtlenítőszer, a vezetékes ivóvíz és a szennyvíz tisztítására is használják, lenyelve és belélegezve azonban mérgező hatású, bőrmarást okozó anyag. A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben hemolízist (amely a vörösvértestek szétesésével jár) és veseelégtelenséget okozhat. A terméket árusító honlap által ajánlott mennyiség alkalmazása esetén az elfogyasztott aktív klór mennyisége többszöröse az ivóvízben megengedett határértéknek. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat.

Az Országos Tisztifőorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne vásároljanak nem ellenőrzött helyről származó gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt, illetve bármilyen megbetegedés esetén a gyógykezelés megkezdése előtt konzultáljanak háziorvosukkal. Az esetleges mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható ingyenes számát: 06-80-201-199, ahol a várható tünetekről, az alkalmazandó elsősegélyről, valamint az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.