Bárki kipróbálhatja a vaklicites eljárást

A MAGYOSZ elkészítette a vaklicites eljárás folyamatát bemutató alkalmazását.
A demonstráló felületen bárki kipróbálhatja, hogyan licitálnak a gyártók.

AZ OEP félévente vaklicites eljárást alkalmaz az azonos hatóanyagú és hatáserősségű készítményekre, ahol a piaci szereplők úgy licitálnak a saját termékeik árára, hogy nem látják a versenytársakét. A vaklicit célja a generikus készítmények árának és ezáltal a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentése.

Az OEP tájékoztatása szerint a vaklicit első teljes évében, 2012-ben 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek. 2013-ban további 2,5 milliárd forinttal csökkentek a betegterhek, így 2013-ban összesen 10 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetniük gyógyszereikért.

A MAGYOSZ létre hozott egy olyan alkalmazást, mellyel kipróbálható ez a vaklicit metódus.
A szervezet honlapján található demonstráló felületen bárki kipróbálhatja, hogyan licitálnak a gyártók.

Aki szeretné kipróbálni, hogyan is működik ez az eljárás, egy kitalált szer, az Almaicin árát változtathatja, a többi termékre (szintén fiktív gyógyszerek) más gyártók licitálnak. A folyamat végén kiderül, melyik ‘gyógyszer’ a legolcsóbb, és ezt magyarázó feliratokkal is érthetőbbé teszik.

Licitáljon Ön is, és az Új vaklicit gomb megnyomásával megtudhatja a vaklicit eredményét!

A vaklicit virtuális modellhez kattintson ide!

A MAGYOSZ új, innovatív alkalmazását a H2Online Kft-vel együttműködésben készítette.
Az ügynökség jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik az egészségügyi alkalmazások fejlesztése területén. Portfóliójában – Magyarországon egyedülálló módon – több mint 120.000 letöltővel, 8 terület-specifikus applikációt tudhat magáénak.

Dr. Ilku Lívia,
MAGYOSZ igazgató
Tel: +36 1 270-9101 | email: info@magyosz.org