Gyógyszertárban kapnak segítséget a bécsi drogfüggők

A „Let’s End Hepatitis C in Vienna” elnevezésű projekt keretében már a gyógyszertárban, az ópiáthelyettesítő szerrel együtt megkapják a hepatitis C elleni gyógyszereket azok a bécsi drogfüggők, akik fertőzöttek és ópiátszubsztitúciós kezelést kapnak. Az alacsonyküszöbű ellátással eddig 370 intravénás droghasználót gyógyítottak ki a hepatitis C-ből.

Becslések szerint Ausztriában 20-30 ezerre tehető a hepatitis C fertőzöttek száma, az injektáló szerhasználók körében különösen magas, 60-80% az arányuk. Mivel a betegség a modern gyógyszerekkel már jól gyógyítható, az osztrák főváros Hepatitis-C hálózatot hozott létre és „Let’s End Hepatitis C in Vienna” címmel programot dolgozott ki a fertőzött droghasználók kezelésére.

A projekt keretében a szerhasználók a simmeringi Ludwigs Gyógyszertárban már nemcsak a leszokást illetve ártalomcsökkentést célzó ópiátszubsztitúciós készítményhez jutnak hozzá, hanem a hepatitis C elleni gyógyszerekhez is. Így biztosítani tudják, hogy az érintettek tényleg rendszeresen bevegyék a hepatitis C elleni szereket- ami kulcsfontosságú a gyógyuláshoz -, és az alacsonyküszöbű ellátással egy olyan csoportot is elérnek, amelyet egyébként nagyon nehéz lenne bevonni a hagyományos egészségügyi ellátásba. A modell annyira sikeres, hogy eddig 370 intravénás droghasználónál felügyelték a gyógyszerek bevételét és 99,6%-os gyógyulási arányt értek el.

Magyarországon hatvanezerre tehető a Hepatitis C betegek száma. Idén nálunk is átfogó program indult a fertőzés eltüntetésének érdekében.