Belülről szúr az új injekció

Olyan lenyelhető kapszulát fejlesztettek a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai, amely a célhoz érve közvetlenül a gyomor falába szúrja bele az inzulin-tűt. Az MTI beszámolója szerint a kutatók sok évvel ezelőtt már létrehoztak egy apró tűk borította
tablettát, amellyel a gyomor és a vékonybél falába tudtak gyógyszert injekciózni. Az új
kapszulát viszont úgy alakították ki, hogy csak egyetlen tűt tartalmazzon. Azt akarták elkerülni, hogy a gyógyszer a gyomor belsejébe jusson, ahol a gyomorsavak lebontanák, mielőtt kifejti a hatását.

A tű hegye majdnem 100 százalékban összepréselt, fagyasztott és szárított inzulinból készül, ugyanazzal a módszerrel, ahogy a tablettákat gyártják. A tű szárát – amelyik nem hatol a gyomorfalba – lebomló anyagból készítették. A kapszulán belül a tűt egy összenyomott rugóhoz erősítik, melyet egy cukorkorong tart a helyén.

Ahogy a beteg lenyeli a kapszulát, a gyomorfolyadék feloldja a cukrot, az elengedi a rugót és belövi az injekciót a gyomorfalba.

Az eredményt kommentáló Index utóbb arra is felhívta a figyelmet, hogy a Science folyóiratban bemutatott tanulmánynak a hivatkozási jegyzék szerint van magyar vonatkozása is. A tű megfelelő irányba-állításához felhasználták a „tudományos keljfeljancsiról”, azaz az egyetlen stabil egyensúlyi ponttal rendelkező testről, avagy ahogyan mi jobban ismerjük, a híres magyar „gömböc”-ről szóló korábbi publikációkat is.