Bepereli az EU az AstraZenecát a késő szállítás miatt

Az Európai Bizottság hiányolja a kellő felvilágosítást

Az Európai Unió jogi eljárást indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen a koronavírus elleni oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A bizottság azért szánta rá magát a jogi lépés megtételére a tagországok nevében, mert a brit-svéd vállalat nem adott kellő időben felvilágosítást arról, miért nem tartja magát a vakcinája szállításáról kötött szerződésekhez. „A szerződés egyes feltételeit az AstraZeneca nem tartotta be, amind ez idáig nem volt képes megbízható stratégiát kidolgozni az adagok időben történő szállításának biztosítására” – mondta a szóvivő.

MTI/Vasvári Tamás

Hozzátette, az Európai Bizottság már hetekkel ezelőtt magyarázatot kért a cégtől, amiért az nem tartotta be a szerződés vakcinák szállítására vonatkozó részét, illetve azért, mert nem mutatott be „megbízható” tervet az időben történő szállításra. „Biztosítani akarjuk, hogy a megfelelő mennyiségű oltóanyagot, amelyekre az európai állampolgárok jogosultak, és amelyeket a szerződésben megígért, a cég mihamarabb szállítsa” – jelentette ki De Keersmaecker.

A gyógyszergyártó, mely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, az utóbbi időben egyre lejjebb vitte az előzetesen megrendelt oltóanyag mennyiségét. A cég gyártáskapacitási problémákra hivatkozva közölte: a 180 millió adag helyett pusztán 90 milliót, illetve még annál is kevesebbet tervez szállítani Vaxzevria névű vakcinájából az Európai Uniónak a második negyedévben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már január végén felszólította az AstraZeneca vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére.

Akkor emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyás után biztosítható legyen a szükséges oltóanyagmennyiség és a folyamatos szállítás.

Pascal Soriot elnök-vezérigazgató februárban egy uniós parlamenti meghallgatáson még azt ígérte, hogy a cég növelni fogja a vakcina előállítását a második negyedévben, és felgyorsítja az EU-nak szánt szállítmányokat. (MTI)