Biológiai vizsgáló labort adtak át a Teva debreceni gyárában

Az új laboratóriumnak a termékfejlesztésben is lesz szerepe

Az utóbbi évek legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása készült el a Teva Gyógyszergyár Zrt. debreceni üzemében: a közel 800 millió forintos fejlesztéssel kialakított csúcstechnológiás laboratóriummal megduplázható a helyben végzett biológiai vizsgálatok száma – közölte az átadón Radovan Toman, a telephely vezetője.

A debreceni gyár bővítésével hatékonyabb lesz az újonnan kifejlesztett hatóanyagot tartalmazó készítmények kutatásának folyamata. “Debrecen stratégiai fontosságú telephely, komplex gyártó és k+f központként működik” – mondta Radovan Toma, hozzátéve: ez a fejlesztés is mutatja, hogy bár a Teva elsősorban generikus vállalatként ismert, egyre nagyobb hangsúlyt fektet az originális készítmények kifejlesztésére.

Fotó: Teva Gyógyszergyár Zrt.

A projekt keretében in vitro biológiai vizsgáló laboratóriumot alakítottak ki. A Teva ezzel az egyetlen nagy beruházással megduplázza a Debrecenben végzett biológiai vizsgálatok számát – magyarázta a szakember.

Az új részleget egy már meglévő épületben alakították ki, úgy, hogy csupán az eredeti falakat tartották meg. A 460 négyzetméteres területen 4 iroda és 6 vizsgáló laboratórium kapott helyett a tárolóhelyiségek, a tárgyalók, az étkező és az öltöző mellett. A laboratórium eszközparkja nemzetközi szinten is kiemelkedő, a beruházás összköltségének több mint egyharmadát ezek beszerzésére fordították – közölte Pogány Csaba, a vállalat k+f-ért felelős vezetője.

A laboratóriumban egyfelől a globális piacokra szánt új termékek fejlesztésének egy adott lépését végzik, elsődlegesen preklinikai és klinikai vizsgálatokból származó minták tesztelésével. Ezek a vizsgálatok főként a fájdalom és az asztma kezelésére szolgáló készítmények fejlesztését szolgálják. Emellett a laboratórium lehetőséget teremt arra is, hogy bizonyos idegrendszeri megbetegedés kezelésére már kifejlesztett termékek gyártásba kerülését megelőző utolsó vizsgálatait is elvégezzék: a debreceni létesítménybe így az Egyesült Államokból, az Európai Unió tagországaiból, de Kanadából és Japánból is érkezhetnek majd minták elemzésre. (MTI)