Biztató eredményeket produkált egy izraeli Covid-gyógyszer

A megalkotója szerint precíziós megközelítést alkalmaz a szer

Biztató eredményeket hozott Görögországban egy izraeli gyógyszer, melyet a koronavírus által okozott betegség ellen fejlesztettek ki.

A The Times of Israel nevű angol nyelvű izraeli hírportál szerint a 88 fős görögországi klinikai tesztelés során a Covid-19 elleni “precíziós gyógyszerrel” kezelt közepes és súlyos állapotú, 85 évesnél fiatalabb betegek közül senki sem került lélegeztetőgépre, és 90 százalékuk öt napon belül elhagyhatta a kórházat.

123rf.com

A gyógyszer izraeli megalkotója, Nadír Arber professzor derűlátóan nyilatkozott a lapnak, szerinte a készítmény mérföldkő lehet a koronavírus okozta betegség kezelésében. Az EXO-CD24 nevű inhalációs gyógyszer a CD24 nevű molekulára épül, melyet Arber 25 éve kutat annak reményében, hogy rákos betegeken segíthet vele.

A görög orvosok irányításával és Szotirisz Ciodrasz, Görögország koronavírus-biztosa felügyeletével folytatott tesztelésen részt vevő egyetlen súlyos beteg sem szorult lélegeztetőgépre, és egyikük sem halt meg, noha korábbi állapotuk alapján ez megtörténhetett volna. A tesztelés következő szakaszában a páciensek egy része placebót kap majd.

Arber úgy gondolja, hogy gyógyszerének nagy előnye a szteroidokkal szemben, melyeket általában a koronavírus-betegeknek adnak, hogy nem befolyásolja az immunrendszert, hanem inkább “precíziós” megközelítést alkalmaz. “Nem elnyomjuk vagy megváltoztatjuk az immunrendszert, hanem visszaállítjuk a normális állapotba a rendszer azon részének ellenőrzésével, amely a citokinvihart, a súlyos Covid-betegség gyakori kiváltóját okozza” – magyarázta az izraeli professzor. (MTI)