Bő egymilliárdos forrást kap a Virológiai Nemzeti Laboratórium

Az intézmény mélyíti a kutatási tevékenységét a virális zoonózisok területén.

Növekedhet a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) kutatási teljesítménye, és szélesedhet a magyarországi és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele egy 1,25 milliárd forintos fejlesztési forrás révén.

Az intézmény vezetője, Jakab Ferenc a VNL székhelyén, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban rendezett sajtótájékoztatón közölte: az Európai Unió és a magyar kormány 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében.

Jakab Ferenc. Fotó: Univpecs.com

A forrás segítségével a VNL tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek, az úgynevezett virális zoonózisok területén. Emellett az intézmény olyan nemzetközi kapcsolatokat tud kiépíteni a tudományos intézményekkel és piaci vállalkozásokkal, amelyekre korábban nem volt lehetősége. A forrás a szakember-utánpótlás biztosítását is segíti majd, és a fejlesztés keretében kutatási műszereket is beszereznek – tette hozzá.

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a zoonózisok milyen komoly hatással járhatnak az emberiségre, és milyen jelentősége van a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatásoknak világszerte. Szerinte éppen emiatt kell egyre nagyobb erőforrásokat átcsoportosítani az ilyen megbetegedéseket vizsgáló tudományos kutatásokra – emlékeztetett Jakab Ferenc.

A sajtó rendelkezésére bocsátott összefoglaló szerint a pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység rendelkezik minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és – egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként – 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére. (MTI)