Bővült a Teva hazai hatóanyaggyártási kapacitása

Ez a debreceni telephely elmúlt 15 évének legnagyobb ilyen fejlesztése

A Teva 23 millió dolláros beruházást hajtott végre Debrecenben: bővül a vállalat létfontosságú gyógyszerekhez szükséges gyógyszerhatóanyag-gyártási kapacitása.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. nemrég befejeződött, csaknem 23 millió dollár értékű debreceni beruházásával a vállalat jelentősen növeli a gyógyszerellátás biztonságát. A befektetés többek között a szervátültetettek számára létfontosságú készítmények gyártásához szükséges gyógyszer-hatóanyagok előállítását biztosítja – írja közleményében a cég.

A Teva 70 éves múltra visszatekintő debreceni telephelye kulcsfontosságú szereplője a nemzetközi gyógyszergyártó globális hálózatának. Az itt készülő hatóanyagok és késztermékek a világ számos pontján segítik a betegek gyógyulását.

A beruházás növeli a debreceni telephely fermentációs és extrakciós gyártóüzemeinek kapacitását. Az átalakított üzemek már működnek: az extrakciós részlegen nyáron, a fermentációs részlegen pedig október elején indult a validációs termelés.

A projekt egyik legfontosabb eleme, hogy bővíti a transzplantált betegek szervkilökődésének megelőzésére szolgáló gyógyszerek alapvető összetevőjének (hatóanyagának) gyártását. Mindemellett ezen üzemekben antibiotikumok, gombaellenes készítmények aktív hatóanyagának termelése is megkezdődik.

Gary Baker, a társaság magyarországi hatóanyaggyártásért felelős igazgatója az átadáson azt mondta, a gyógyszerhatóanyag-gyártás területén a Teva világszerte egyik legfontosabb és legnagyobb beruházásáról van szó. Egyúttal ez a debreceni telephely elmúlt 15 évének legnagyobb, a hatóanyaggyártás terén véghez vitt fejlesztése is.