Covid-gyógyszert tesztelnek a Semmelweis Egyetemen

A kórházi ellátást nem igénylő betegek jelentkezhetnek a klinikai vizsgálatra

Egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolására indított klinikai vizsgálat zajlik a Semmelweis Egyetemen – közölte honlapján az intézmény.

A Semmelweis Egyetem egyetlen budapesti központként 2021. augusztus 23-án csatlakozott egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény nemzetközi szintű klinikai teszteléséhez. A vizsgálat még várhatóan egy hónapig folyik az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével.

123rf.com

Az uniós vizsgálati helyszínek közül elsőként a Semmelweis Egyetem végezte el egy klinikai vizsgálatban való részvételre jelentkező Covid-19-beteg részletes szűrését. Az EU-tagállamok közül másodikként vont be beteget a vizsgálatba az egyetem.

A Semmelweis Egyetemre érkező Covid-19-betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a vizsgálatban való részvételt. Az egyetem arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog. A lehetőség a kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő Covid-pozitív betegek számára nyitott. A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján.

A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó program célja annak igazolása, hogy az adott szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid-19 betegség esetén csökkenti a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát. A szakemberek azt remélik, hogy amennyiben a sikeres program után engedélyt kap a vizsgálati szer, azt időben adva a betegeknek, csökken a kórházi kezelésre szoruló, súlyos esetek száma.