Csökkent a Richter bevétele és nyeresége is

A kiemelt termékek viszont jól teljesítettek az első negyedévben

A Richter Gedeon az első negyedévben 26,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 7,4 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál, árbevétele pedig 0,4 százalékos csökkenéssel 140,9 milliárd forint lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölt gyorsjelentés szerint.

A gyógyszergyártás árbevétele 3,9 százalékkal 112 milliárd forintra csökkent, és a nőgyógyászat árbevétele is 5,8 százalékkal elmaradt a bázisidőszakban elérttől, 39 milliárd forintot tett ki. Az Oroszországban, Ukrajnában, az egyéb FÁK-régió legtöbb piacán, valamint Kínában és az Egyesült Államokban visszaeső nőgyógyászati árbevételt nem tudta ellensúlyozni a Latin-Amerikában, egyéb országokban és Kelet-Közép-Európában emelkedő értékesítés.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kiemelt termékek közül forintban 37 százalékkal több bevételt termelt a Vraylar nevű, a bipoláris depresszió kezelésére alkalmas gyógyszer. A Terrosa bioszimiláris készítmény forgalma csaknem 30 százalékkal nőtt. A nőgyógyászati termék, a Bemfola mintegy 10 százalékos növekedésével visszaállt az emelkedő pályára, mert az európai meddőségi központok nagy része újra kinyitott. Az Evra fogamzásgátló tapasz a törzskönyi engedélye még hiányzik, így forgalma nincs.

Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 7,5 százalékkal csökkent,

elsősorban a bázisidőszaki, világjárványhoz kapcsolódó felvásárlások miatt. A Richter-termékek kiskereskedelmi forgalma jelentősen, 13 százalékkal csökkent a rendelkezésre álló adatok alapján. A cég a hazai piaci szereplők rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel az 5. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,3 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.

A jelentés idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki elmondta, hogy számos tényező alakította 2021 első három havi árbevételét: az előző év első negyedéve magas bázist képezett, a rubel veszített értékéből, elmaradt az influenzajárvány és a beteg-orvos kapcsolatok is korlátozottak voltak. Mindezek visszavetették a megrendelések számát. A cég továbbra is kiemelt termékeire, valamint az innovatív termékek törzskönyvezésére és a nőgyógyászati készítményeik idei piaci bevezetésére összpontosítja a figyelmét. (MTI)