Csupor Dezső: Nagyon liberális az étrendkiegészítők szabályozása

Reneszánszát éli Magyarországon a gyógynövény-felhasználás, ám nem árt az óvatosság — mondja Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövényszakértő, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánhelyettese a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

– Óriási a kereslet napjainkban a természetes alapanyagból készülő termékek, ezzel együtt a gyógynövények iránt. Sokan úgy gondolnak ezekre a készítményekre, mint amik teljességgel veszélytelenek. Igazuk van?
– Sajnos nincs. A fejlett világban a gyógynövényeket döntően étrend-kiegészítők formájában fogyasztják, aminek véleményem szerint az Európai Unión belül, így hazánkban is nagyon liberális a szabályozása. Elég előzetesen bejelenteni egy új terméket, nem kell bevizsgáltatni, ezért legfeljebb a szúrópróbaszerű ellenőrzésnél vagy akkor derül ki, hogy gond van, ha valakinél egy szer problémát okoz. Mivel az emberek többsége ugyanúgy betegséget akar megelőzni vagy meggyógyítani az étrend-kiegészítőkkel, mint a gyógyszerekkel, az előbbi szabályozását közelíteni kellene az utóbbiéhoz.

– Rendszeresen érkeznek hírek a forgalomból kivont étrend-kiegészítőkről, de önök hallottak olyanról, amelyik miatt valakinek komoly baja lett?
– Vizsgáltunk már olyan terméket a laboratóriumban, ami halált okozhatott volna. Egy potencianövelőről van szó, amit abszolút természetes alapanyagúnak hirdettek, de közben a kék tabletta szintetikus hatóanyaga volt benne, csak éppen négyszer akkora dózisban, amitől mondjuk egy szívbeteg simán meghalhat. Szinte bizonyos, hogy okoztak már bajt a nem megfelelő minőségű vagy a feleslegesen szedett étrend-kiegészítők, a helyzet azonban az, hogy nemzetközi felmérések is bizonyítják: a betegek inkább elhallgatják az orvosok előtt, ha ilyet szednek.

A teljes interjút a Magyar Nemzet oldalán olvashatja.