December 27-től kezdik az oltást az EU-ban

Több vakcinát kötött le az unió, mint amennyire szükség lehet

Az Európai Unió tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

“Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat” – jelentette ki von der Leyen. Azt is mondta, hogy az uniós bizottság oltóanyaggyártókkal kötött szerződései alapján több dózis áll majd rendelkezésre, mint amennyire az unióban szükség van: 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz hozzáférhető.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén azt közölte, az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának európai alkalmazását.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban. Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg a tagországok kormányaival folytatott konzultáció után. (MTI)