Donald Trump terve az opiát tartalmú szerek okozta válság leküzdésére

Donald Trump amerikai elnök New Hampshire-ben előterjesztette kormányzata elképzeléseit az opiát tartalmú kábítószerek és gyógyszerek okozta válság leküzdésére.

Az elnök az opiátválság által egyik leginkább sújtotta szövetségi állam déli városában, Manchesterben mondott beszédében vázolta fel a kormányzat tervét. Ez lényegében azokat a főbb elemeket tartalmazza, amelyeket vasárnap este Andrew Bremberg, a Fehér Ház belpolitikai igazgatója már felvázolt a sajtónak.

Donald Trump bejelentette: a kongresszus az idén és jövőre hatmilliárd dollárt szán az opiátválság visszaszorítására. A válság leküzdésének eszköze lesz az oktatás kiszélesítése, a már eredményes gyógymódok és rehabilitációs lehetőségek kormányzati támogatása, és a csakis receptre felírható opiát tartalmú gyógyszerek forgalmazásának visszaszorítása. A Fehér Ház tervezete szerint az elkövetkező három évben harmadával csökkentenék az opiát tartalmú fájdalomcsillapítók forgalmát, mégpedig a szövetségi egészségügyi programok átalakításával. Trump ugyan hétfőn Manchesterben nem fejtette ki, de vasárnap Bremberg igazgató már közölte: a tervek szerint a szerényebb jövedelműeket segítő állami biztosítási program, a Medicaid nem térítené meg e gyógyszerek árát.

A kormányzati tervek ismertetésekor a jelenlévők hangos éljenzéssel fogadták, amikor az elnök leszögezte: “csak az időnket vesztegetjük, ha nem vagyunk kemények a kábítószer-kereskedőkkel, és ez a keménység magában foglalja a halálbüntetést is”. Trump “bizonyos körülmények közötti” halálbüntetés kiszabásáról beszélt, de nem részletezte a konkrétumokat. Ez majd – mint a Fehér Ház vasárnap közölte – az igazságügyi minisztérium feladata lesz. Tudható azonban, hogy az elnök azt szeretné, hogy már a kis mennyiségű kábítószerrel vagy opiát tartalmú gyógyszerrel illegálisan kereskedőket is kötelezően sújtsák a komoly büntetésekkel.

Halálbüntetést az Egyesült Államokban eddig csak gyilkosság esetében szabtak ki az elkövetőre. “Meg kell változtatnunk a törvényeket és dolgozunk ezen” – hangoztatta Manchesterben Donald Trump, hozzátéve, hogy az igazságügyi minisztérium már “nagyon keményen” dolgozik ezen. Mindazonáltal leszögezte: “a végső büntetésnek halálbüntetésnek kell lennie, de országunk talán most még nem áll készen erre”.
Az Egyesült Államokban – hivatalos adatok szerint – 2016-ban az opiátválság több mint 43 ezer ember életét követelte, s jelenleg csaknem két és félmilliónyian opiátfüggők, legyen szó kábítószerekről, vagy opiát tartalmú gyógyszerekről. (Járai Judit, MTI)

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>