Egészségügyi informatikai rendszert fejlesztettek a PTE-n

A közel kétmilliárd forintos projekt a gyógyszerkutatásban is hasznos lehet

Új gyógyszerek és terápiás módszerek kifejlesztését és egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos adatok feldolgozását segítő informatikai rendszert alakított ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy informatikai vállalattal közösen.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 1,86 milliárd forintos támogatásával megvalósuló fejlesztésben a PTE mellett az E-Group ICT Software Informatikai Zrt. vett részt. Az új rendszer begyűjti és rendszerezi az intézmény klinikáin képződő valamennyi adatot, és biztosítja ezek kutatási célú felhasználását, hasznosítását.

123rf.com

Az érkező információkból a mesterséges intelligencia segítségével jöhetnek létre új kutatási eredmények, és az adatok hozzájárulhatnak új gyógyszerek és új, akár személyre szabott gyógyítási módszerek kifejlesztéséhez – írta közleményében az egyetem.

A PTE klinikai központjában működő, 21 szerverből álló informatikai rendszer lehetőséget nyújt az oktatás és a kutatás hatékonyságának javítására, ezáltal a betegellátás támogatására is. A program gazdái remélik, hogy a fejlesztés a környező országok egészségügyi intézményeinek is prototípusként szolgál majd. (MTI)