Egy gyógyszergyártó a kontinens legértékesebb cége

A Wegovy nevű súlycsökkentő gyógyszerének sikere nyomán a Novo Nordisk lett Európa legértékesebb vállalata, megelőzve a francia LVMH luxuskonszernt. Miután a dán gyógyszergyártó bevezette a Wegovyt az Egyesült Királyságban, a részvényárfolyam emelkedése révén a vállalat piaci értéke elérte a 340 milliárd fontot – érdekes, hogy ez több, mint amekkorára (323 milliárd font) a dán gazdaság maradékát értékelik.

Fotó: 123rf.com

A Wegovy iránti megugró kereslet hiányt okozott az étvágycsökkentő szerből, amelyet az elhízott felhasználók hetente egyszer injekcióznak be maguknak. A vállalat közölte, hogy korlátozza a globális szállítást, és igyekszik felpörgetni a gyártást. Az Egyesült Királyságban egyhavi készlet listaára az adagtól függően 73,25 és 175,80 font között mozog. Szakértők ugyanakkor óva intettek attól, hogy a kezelésekben az elhízási válság gyors megoldását lássák, hangsúlyozva a testmozgás és az egészséges táplálkozás fontosságát.

A Novo Nordisk világelső a fogyókúrás és a diabéteszgyógyszerek piacán, amely az elemzők előrejelzései szerint egy évtizeden belül több mint 80 milliárd font éves forgalmat érhet el.

(Theguardian.com)