Egyetlen dózis Pfizer- vagy AstraZeneca-oltás is hatékony

Az átoltottságban élenjáró briteknél rohamosan csökken a halálozások száma

Egy friss tanulmány szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen dózis beadása után is hatékonyan veszi elejét a kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19 megbetegedés kialakulásának a koronavírus-fertőzött idősek körében.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) által hétfő este ismertetett vizsgálati eredmény szerint a 80 év feletti korosztályban az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer/BioNTech-vakcina első dózisa a beadás utáni harmadik-negyedik héten egyaránt 80 százalék feletti hatékonysággal előzi meg az olyan súlyosságú megbetegedést, amely miatt a pácienst kórházba kell szállítani.

83 százalékos csökkenés

A PHE vizsgálata kimutatta azt is, hogy Pfizer/BioNTech-vakcina – melynek alkalmazását Nagy-Britanniában egy hónappal korábban kezdték el, mint az Oxford/AstraZeneca-oltásét – a 80 év feletti korosztályban 83 százalékkal csökkenti a Covid-19 betegség okozta halálozások számát az első adag beadása után.

MTI/Mohai Balázs

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter ugyancsak hétfői sajtóértekezletén kijelentette, az oltások hatékonysága most már egyértelműen látszik a meredeken csökkenő nagy-britanniai megbetegedési és halálozási adatokban. Az elmúlt két hétben az egyszámjegyű tartományba süllyedt az országban az újonnan intenzív osztályokra beszállított 80 évnél idősebb Covid-19-betegek száma. Most már gyorsabban csökken a koronavírus ellen beoltott idős emberek körében a halálozások száma, mint az oltásban még nem részesült fiatalabb lakossági csoportok körében.

A brit egészségügyi minisztérium közölte: a hétfőn zárult egy hétben 55 859 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 22 449-cel, 28,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Az év elején még voltak időszakok, amikor naponta szűrtek ki 60 ezernél több – esetenként csaknem 70 ezer – új fertőzést. A hétfőn zárult egy hétben 2196 páciens haláláról érkezett jelentésa, ez a szám 1166-tal, 34,7 százalékkal kisebb, mint az előző héten. Eddig 20 275 451-en kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát, a második adagot 815 816 embernek adták be. (MTI)