Egyre többen oldanák fel a koronavírus-oltások szabadalmát

Emmanuel Macron francia államfő is beállt a sorba

“Természetesen meg kell teremtenünk, hogy ez az oltás köztulajdonná váljon” – mondta a francia elnök az első nagy párizsi oltócsarnokban tett látogatásán. Rövid távon viszont a meglévő adagok adományozása és a szegény országokkal partneri viszonyban történő gyártás élvez elsőbbséget.

A francia elnök április 23-án még ellenezte a vakcinák szellemi tulajdonának feloldását arra hivatkozva, hogy nem ez a kérdés, hanem inkább a technológiák átadása a fontos. “Én egyszerűen csak azt mondtam, és ez a realitás, hogy jelenleg az oltáshoz való hozzáférés jelent gondot” – magyarázta Emmanuel Macron.

MTI/Vajda János

A napokban Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy támogatja az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen védő vakcinák iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztését, és azóta az Európai Unió és a német kormány is jelezte, kész tárgyalni erről, ha ez valóban elősegíti a világjárvány mielőbbi megállítását.

“Át lehet adni a szellemi tulajdont az afrikai gyógyszergyártóknak, de egyszerűen nincs gyártósoruk a hírvivő RNS-alapúak gyártására. A kérdés a technológia és a tudás átadása azért, hogy legyenek üzemek, amelyek tudják gyártani a hírvivőket Afrikában, ez a kulcskérdés” – mondta a francia elnök.

“Ha létezett is oltási nacionalizmus, akkor sem lehet azt Európa felől nézni: mi voltunk az elsők, akik segítettük szövetségeseinket, partnereinket, és arról döntöttünk, hogy átadunk dózisokat a legszegényebb országoknak” – mondta Macron. A francia elnök szerint “Európa a legnagyvonalúbb kontinens a világon. Mi, az itt gyártott dózisokból 65 milliót megtartottunk és 45 milliót exportáltunk.

Jelenleg a többi dózisból, például a britek vagy az amerikaiak által gyártottakból, egyetlen egy adagot sem exportálnak”.

A francia baloldal, mely a kezdetektől követeli a koronavírus-elleni oltóanyagok szabadalmának feloldását, álszentséggel vádolta meg az államfőt, mondván, az oltóanyagok szabadalmainak feloldása ellen szavazott az Egészségügyi Világszervezetben. (MTI)