Együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Roche

A svájci cég leányvállalata a nyolcadik magyarországi gyógyszercég a sorban

A koronavírus elleni védekezés sikerét meghatározza az egyes országok gyógyszeripari kapacitása, ezért is fontos, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a svájci Roche-csoporttal – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a Magyarországon 37 éve jelen lévő Roche a globális egészségpiac egyik meghatározó szereplője, gyógyszerészeti, diagnosztikai tevékenysége mellett minőségbiztosítási, valamint üzleti szolgáltatóközpontot is létrehozott Budapesten. Utóbbi létesítmény idén 300 fővel növelte a foglalkoztatottak számát, a vállalat így már több mint 1750 embernek ad munkát.

Raffaella Bondi, a Roche Magyarország Kft. ügyvezetõ igazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó kijelentette, a gyógyszeripar minden túlzás nélkül nevezhető korunk legfontosabb, legjelentősebb iparágának. Azt is mondta, hogy versenyfutás zajlik az idővel és a vírussal, ezért folyamatos innovációra van szükség, ennek azonban előfeltétele a megfelelő körülmények megteremtése.

Csúcsra csúcs

Emlékeztetett rá, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 963 milliárd forint volt, és ezzel rekordot döntött, az idei év első kilenc hónapjában pedig elérte a 761 milliárd forintot, ami ugyancsak csúcsnak számít. Az ágazat exporthányada 85 százalék körüli, az érintett cégek 2020-ban hatmilliárd eurónyi értékben szállítottak gyógyszeripari termékeket 124 országba. A szektor jelenleg 30 ezer embernek ad munkát Magyarországon, ez mintegy 30 százalékkal több, mint tíz éve.

A kormány korábban hét másik gyógyszeripari vállalattal is stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Összesen kilencven céggel jött létre eddig ilyen szerződés. (MTI)