Együttműködik a Semmelweis Egyetem és a Pfizer

A megállapodással növelnék a klinikai vizsgálatok számát

A gyógyszeripari kutatás-fejlesztés elősegítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem (SE) és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.

Az elmúlt öt évben a vállalat különféle betegségcsoportokban több mint húsz klinikai vizsgálatot folytatott le az SE bevonásával, a mostani megállapodással tovább erősödik ez az együttműködés.

A Pfizer nemzetközi, INSPIRE minősítése révén a Semmelweis Egyetem a világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került, így még több innovatív vizsgálati programba kapcsolódhat be, amelyek elősegíthetik a betegek gyógyulását, a hazai szakemberek és az egészségügyi ellátás fejlődését – áll a közleményben.

123rf.com

Világszerte folynak humán klinikai vizsgálatok a gyógyszerfejlesztési kutatások hosszú folyamatának legfontosabb állomásaként, de az erőforrások azokra az országokra összpontosulnak, ahol a klinikai kutatások rendszere előrehaladott és megfelelő minőségű. Döntő tényező a megbízható, kiváló minőségű kutatási helyek száma is, ahol a szükséges szakértelem is rendelkezésre áll – hangsúlyozza az amerikai gyógyszergyártó.

Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója szerint Magyarország folyamatosan az első tíz ország között szerepel az elindított klinikai kutatások számát tekintve azon országok között, ahol a Pfizer működik. 2014 és 2018 között a vállalat 16,4 milliárd forintot költött Magyarországon klinikai kutatásokra, 2019-ben 1,239 milliárd forint értékben vette igénybe hazai szakemberek és intézmények kutatási szolgáltatásait új terápiás eljárások és gyógyszerek fejlesztését célzó kutatásaikban. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy az SE és Magyarország megőrizze előkelő helyét a nemzetközi klinikai vizsgálatokban.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora közölte, az egyetemen 2020-ban 134 új klinikai vizsgálat indult, és a most megkötött együttműködéssel jelentősen emelkedhet a számuk a következő években. Ez hozzájárul az intézmény kutatási teljesítményének növekedéséhez is – tette hozzá. Az egyetem új rendszert alakít ki a k+f terület támogatására, melynek keretében a klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódó tevékenységeket is összehangolják. (MTI)