Elektromos idagstimuláló kapott engedélyt az ADHD kezelésére

A háromosztatú ideg (nervus trigeminus) ingerlése olyan minimális rizikóval járó non-invazív eljárás, amelynek az alkalmazása előnyöket kínálhat a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésében. Egy elektromos idegstimulációt végző készülék most Amerikában FDA engedélyt kapott – írja a PharmaOnline.

Az okostelefon nagyságú eTNS-készüléket 62 közepesen súlyos vagy súlyos állapotú ADHD-s gyermeknek (8 és 12 év közöttiek) és szüleiknek a bevonásával vizsgálták. Az eTNS készüléket 4 héten keresztül használták a gyermekeknél vagy bekapcsolt (kezelt ág), vagy kikapcsolt (kontroll ág) állapotban, minden éjjel 8 órán keresztül.

A négyhetes kezelés végére a kezelt ágon az ADHD-RS érték az átlagos 34,1-ről 23,4-re csökkent, míg a kontroll-csoportba soroltaknál 33,7-ről 27,5-re redukálódott; mindez szignifikáns hatást takar. Emellett, az EEG-vizsgálat eredményei is változásokat jeleztek a kezelt ágon, illetve a kezelőorvosok véleménye alapján is javulás következett be az ADHD-s gyermekeknél az eTNS kezelés hatására.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA engedélyezte a transzkután idegstimulációs készülék használatát azoknál a 7 és 12 év közötti ADHD-s gyermekeknél, akik nem szorulnak vényköteles gyógyszerek adagolására. A kezelések leggyakoribb mellékhatásaként az aluszékonyságot, az étvágynövekedést, az alvászavarokat, a fejfájást és a fáradtságot emelte ki az FDA.