Élet az OEP után

Miután megszûnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2016. december 31-ével, új költségvetési szervként létrejött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelô (NEAK), amely ellátja az egészségbiztosítási alap kezelésével kapcsolatos feladatokat és integrálja a területi kirendeltségeket. Ahogy megtudtuk, további változásokra lehet számítani tavasszal.
A NEAK számos feladatot lát el, egyebek mellett finanszírozza a szerzôdött egészségügyi szolgáltatóknál elvégzett egészségügyi ellátásokat, mûködteti az egészségügyi szolgáltatások teljesítmény-elszámolásának információs rendszerét,  szakmai és pénzügyi ellenôrzéseket végez;lefolytatja a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásával, az egészségügyi technológiák befogadásával kapcsolatos eljárásokat; nyilvántartásokat vezet az egészségbiztosítási szolgáltatásokról, stb.
Az ágazati feladatok irányítójaként a NEAK részt vesz az egészségbiztosítással kapcsolatos, tervezett koncepciók véleményezésében és értékelésében. Hatósági feladatainak ellátása során lefolytatja a jogszabályokban elôírt jogorvoslati, egyedi engedélyezési, illetve méltányossági eljárásokat. Ellátja az uniós tagságból fakadó koordinációs, bizottsági és operatív feladatokat. Kompetenciájába tartozik a külföldön felmerült gyógykezelés költségének megállapítása, kifizetése is – olvasható a NEAK honlapján.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>