Elfogyott az egyedi gyógyászati segédeszközökre szánt pénz

Így a NEAK több száz cégnek nem fizeti ki a támogatást a legyártott termékekért

Négy hete nem fizeti ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az egyedi gyártású gyógyászati segédeszközöket előállító 180-200 cégnek a betegeknek már átadott termékek után járó támogatást. Az eddig visszatartott összeg 1,5-2 milliárd forint – írja a Népszava.

A finanszírozó azzal indokolta a támogatás visszatartását, hogy „a megnövekedett számú, és néhány esetben indokolatlan felírások miatt a 2022-ben ezen támogatási jogcímre rendelkezésre álló előirányzat elfogyott.”

123rf.com

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak nyilatkozva példátlannak nevezte a történteket, mondván, a korábbi években is előfordult a keret túlköltése, mégsem tartotta vissza a biztosító a járandóságokat.

A Népszava idézi az egyik gyártói szövetsége vezetőjét, aki úgy hallotta, két egyedi eszközöket gyártó és forgalmazó cégről nemrég kiderült, hogy fiktív vényekre számolt el jogtalanul 200 millió forint értékben termékeket a biztosítónak. „Olyan, mintha most emiatt büntetnék a teljes ipart” – tette hozzá.

Rásky László szerint a visszatartással érintett cégek jellemzően magyar tulajdonú mikro- és kisvállalkozások, amelyek nem rendelkeznek még egyhavi tartalékkal sem, így sem bért, sem egyéb közterheket nem tudnak lassan fizetni.