Elkezdődött az influenzajárvány

A koronavírus viszont a jelek szerint visszaszorulóban van

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – mondta az országos tisztifőorvos csütörtökön az MTI-nek.

Müller Cecília közölte, az év első hetében csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, vagyis elkezdődött az influenza járványos terjedése – hívta fel a figyelmet.

2023 első hetében Komárom-Esztergom megye kivételével valamennyi területen emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Győr-Moson-Sopron és Békés megyében volt, míg Fejérben és Borsod-Abaúj-Zemplénben a legkevesebb.

123rf.com

Szintén járványos szintet ért el az RSV okozta, alapvetően egy enyhe, náthához, meghűléshez hasonló megbetegedés. Az RSV-n jellemzően kétéves korukra a gyerekek átesnek a fertőzésen, azonban ez nem nyújt tartós védettséget.

Az első naptári héten 190 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 83 minta közül 19 eseten az influenza valamelyik típusát, húsz betegnél az RSV és kilenc betegnél koronavírus-fertőzést igazoltak.

Az adatok azt mutatják, hogy az influenza-pozitivitási arány 10 százalékról 23 százalékra nőtt az elmúlt héten a megelőző két hét adatához képest, míg az RSV-pozitivitási arány január első hetében 24,1 százalék volt, szemben az 51. heti 9,2 százalékhoz képest. Ugyanakkor a koronavírus-pozitív minták száma 17,5 százalékról 10,8 százalékra csökkent – mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy még most is érdemes kérni az influenza elleni védőoltást, van idő a védettség kialakulására. Az oltást leginkább a legsérülékenyebb csoportoknak (idősek, krónikus betegek), az egészségügyi és szociális intézményben, valamint az állattartó telepen dolgozóknak ajánlják. (MTI)