Elsőként az egészségügyiseknek adják az új típusú Pfizer-oltást

Az omikron elleni vakcinából összesen 9,5 millió adagot rendelt a kormány

Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé lesz a vakcina a kórházi oltópontokon, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is. Az egyadagos oltóanyag kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt, eddig 109 ezer adag érkezett belőle Magyarországra.

MTI/Rosta Tibor

A kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban arról, hogy hányan szeretnének megerősítő oltást kapni. Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább négy hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Ebből az idén 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – oltóanyag érkezhet.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307, és a beoltottak 61 százaléka vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást. 338 689-en már a negyedik oltást is felvették – áll a közleményben. (MTI)