Elutasította az oltásellenesek érvelését az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság megvizsgálta a kérdést, és elutasította egy oltásellenes szülő panaszát, aki többek között a lelkiismereti és vallásszabadsága sérelmére hivatkozott – írja az Index.

Az alkotmányjogi panasz, arra irányult, hogy a testület állapítsa meg egy gyermek családból való kiemeléséről szóló döntés alaptörvény-ellenességét, és semmisítse is meg ezeket a döntéseket. Az Alkotmánybíróság azonban elutasította a kérelmet.

Az érdemi alkotmányossági vizsgálatot tartalmazó határozat kimondja, hogy „a kötelező védőoltások beadásának jogszerű indok nélküli megtagadása esetén a szülők neveléshez fűződő joga korlátozható.” Sőt: végső esetben a szülőknek a gyermeket súlyosan veszélyeztető, a hatóságokkal való együttműködést megtagadó magatartása esetén a gyermek családból való kiemelése is alkotmányosnak minősülhet.

A szülők nevelési jogának elvonása azonban csak ideiglenes lehet, tette hozzá a testület teljes ülése által egyhangúlag elfogadott határozat. Azt is kimondták: a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának jogosultja a gyermek, míg kötelezettje elsődlegesen a család, másodlagosan pedig az állam.

A védőoltás ellenesség komoly egészségügyi veszélyt jelent most Európában és Amerikában is. Rég nem látott járványok kapnak lábra az átoltottság hiánya miatt. Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese is ezt nevezte meg az egyik legégetőbb nemzetközi egészségügyi problémának.