Elutasították a gyermekorvosok kérelmét

A hazai gyermekellátásban érintett vezető szakmai szervezetek kérték a bárányhimlő elleni védőoltás időzítésének módosítását – írja a bama.hu.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete, valamint más szakmai szervezetek a napokban levélben kérték az országos tisztifőorvost az április végén bejelentett kötelező bárányhimlő elleni védőoltás időzítésének módosításával kapcsolatban. Javaslatuk szerint ugyanis azt nem 13 és 16 hónapos, hanem 15 és 18 hónapos korban kellene beadni.

Bár örvendetesnek tartják, hogy kötelező lesz a védőoltás, sehol a világon nem adják 13 és 16 hónapos korban. Ennek egyik oka az, hogy az egyéves kor körül még esetleg fennálló anyai eredetű ellenanyagok gyengíthetik a kialakuló immunválaszt. Ráadásul a jelenlegi oltási rend, melyben 12, 15 és 18 hónapos korban vannak kötelező védőoltások, további két új időponttal bővül, amely azt a téves üzenetet közvetíti, hogy így biztonságosabb oltani, miközben a bárányhimlő elleni védőoltás más oltásokkal való együtt adásának nincs szakmai ellenjavallata.

A bama.hu megkérdezte, hogy az országos tisztifőorvos mikorra dönt majd, és hogy elfogadja-e a gyermekorvosok javaslatát. Az NNK azt válaszolta: az új védőoltásokat a járványügyi helyzet, a tudományos eredmények, a nemzetközi tapasztalatok figyelembe vételével az NNK javaslata alapján illesztik be a Nemzeti Immunizációs Programba. Ez alapján a gyerekek 13 és 16 hónapos korban kapják majd meg a bárányhimlő elleni védőoltást.