EMA-lista készült a Covid-vakcinákról és -gyógyszerekről

Az öt oltóanyag és kilenc gyógyszer készleteit rendszeresen monitorozzák

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról és terápiás készítményekről a rendelkezésre álló készletek biztosítása érdekében.

A lista segít figyelemmel kísérni a készítmények kínálatának és keresletének alakulását, és jelzi a gyógyszerek és oltóanyagok lehetséges vagy tényleges hiányát – írta közleményében az ügynökség.

A jegyzékben szereplő gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyének jogosultjai kötelesek rendszeresen tájékoztatni a gyógyszerügynökséget a készítmények lehetséges vagy tényleges hiányáról, a rendelkezésre álló készletekről, illetve a kínálatot és a keresletet érintő előrejelzésekről.

A tagállamok emellett rendszeres jelentéseket fognak készíteni a készítmények iránti becsült keresletről, ami lehetővé teszi majd a gyógyszerügynökségnek, hogy megfelelő uniós szintű intézkedéseket javasoljon az Európai Bizottságnak a gyógyszerek és oltóanyagok hiányának megelőzésére.

A listán 14 készítmény van. A vakcinák közül a Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Jcovden (Janssen), a Nuvaxovid (Novavax), a Spikevax (Moderna), valamint a Vaxzevria (AstraZeneca). A gyógyszerek közül a Xevudy, a Veklury, a Ronapreve, a RoActemra, a Regkirona, a Paxlovid, a Kineret és az Evusheld, valamint egy Dexamethasone tartalmú készítmény. (MTI)