EMA: Még tart az AstraZeneca-vakcina vizsgálata

Az uniós gyógyszerhatóság illetékes bizottságának vizsgálata hamarosan lezárul

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem jutott meghatározó következtetésre az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban, a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről szerdán vagy csütörtökön ad tájékoztatást – közölte az uniós ügynökség.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő EMA közölte, kockázatértékelő bizottságának vizsgálata folyamatban van a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga mellékhatásainak megállapítására.

MTI/Vasvári Tamás

Ezzel lényegében arra reagált, hogy Marco Cavaleri, az EMA vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban azt mondta: összefüggés van a vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője hozzátette,

azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben, néhány esetben fordult elő a Vaxzevriával beoltottak körében. Az EU országaiban és Nagy-Britanniában több mint 18 millió embert oltottak már be vele, és pár tucat vérrögképződéses esetre derült fény.

Március eleje óta több uniós tagország úgy döntött, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

Eddig egyetlen ország hatósága sem mondta ki, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között. (MTI)