Emlékeztető oltást fejlesztettek a törökök

A helyi hatóság már engedélyezte is a Turkovac vészhelyzeti alkalmazását

A helyi gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte a koronavírus elleni, török fejlesztésű Turkovac vakcina vészhelyzeti alkalmazását – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdán a Sanliurfában található gyártóüzemben.

Koca egyúttal bejelentette, hogy megkezdődött az oltóanyag sorozatgyártása is, és ezzel Törökország a kilencedik ország a világon, amely vakcinát állít elő a koronavírus ellen. A készítménnyel a következő hét végén kezdik tömegesen oltani a lakosságot.

lstanbul – Turkey – September 24 2021: Turkish covid-19 vaccine: TURKOVAC inactive Sars-Cov-2 vaccine

Ates Kara, a török egészségügyi minisztérium által létrehozott tudományos tanács tagja azt mondta az Anadolu állami hírügynökségnek, hogy a rendelkezésre álló adatok értelmében a Turkovac emlékeztető oltásként lesz használható. A klinikai vizsgálatok során egyetlen fertőzött sem szorult kórházi ellátásra. Az oltóanyaggal kapcsolatos hatásossági adatok nem ismertek.

Az elölt vírust tartalmazó Turkovacot az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki. Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Törökország világszerte elérhetővé akarja tenni az oltóanyagot.

A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. Az első adagot eddig 56,7 millió, a másodikat 51,2 millió embernek adták be, ami 82,56 százalékos átoltottságot jelent a 18 évnél idősebb lakosság körében. Harmadik oltást eddig 15,3 millióan kaptak. (MTI)