Engedélyezte az AstraZeneca vakcináját az Európai Bizottság

Olcsóbb, és egyszerűbb szállítani, mint a rivális oltóanyagokat

Az Európai Bizottság pénteken feltételes engedélyt adott az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagának forgalomba hozatalára.

A Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája után ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség, a Covid-19 elleni harmadik oltóanyag, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unió 27 tagországában. Előnye, hogy alacsonyabb az előállítási költsége a rivális oltóanyagokhoz képest, és szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást – a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrényben, 4-8 Celsius-fokos hőmérsékleten tartható. 18 év felettieket lehet beoltani vele.

MTI/Czeglédi Zsolt

Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken adott ajánlást az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának egyéves feltételes forgalmazására, miután úgy ítélte meg, hogy az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen. A brit egyetem és a gyógyszeripari vállalat január 12-én nyújtotta be forgalmazási kérelmét az EMA-hoz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke péntek este közzétett Twitter-üzenetében reményét fejezte ki, hogy a vállalat teljesíti vállalását, és a megállapodásban foglaltak szerint szállítani fogja mind a 400 millió adag oltóanyagot. Hozzátette:

„Mindent megteszünk azért, hogy oltásokat szerezzünk az európaiak, a szomszédjaink és partnereink számára világszerte.”

Az Európai Bizottság augusztus 14-én kötött megállapodást az AstraZenecával összesen 400 millió adag koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről. Az első, előzetes megállapodás 300 millió adag vakcina beszerzésére szól, olyan záradékkal, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását.

Az unió az AstraZeneca mellett ez idáig a Sanofi-GSK (300 millió adag), a Johnson and Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket.

Az újonnan engedélyezett vakcina működése ismert módszeren alapszik: csimpánzokat megfertőző, de emberre teljesen veszélytelenné tett adenovírussal juttattják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe, amely azonosítja, és antitesteket fejleszt ellene. Két adagban kell beadni.

Csak engedéllyel lehet vakcinát exportálni

Az Európai Bizottság az AstraZenecával megállapodásban pénteken hozta nyilvánosságra az oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést. Az uniós bizottság egy hete folytat tárgyalásokat az céggel, miután az múlt hét pénteken bejelentette, hogy gyártási nehézségek miatt késedelmet szenved a vakcina kiszállítása az uniós tagországokba. A bizottság csütörtökön felkérte a belga egészségügyi hatóságokat, hogy tartsanak vizsgálatot az AstraZeneca helyi oltóanyag-előállító telepén, így ellenőrizve a cég vezetőségének állításait.

A testület pénteken azt is bejelentette, hogy átláthatósági és engedélyezési mechanizmust vezet be a koronavírus elleni oltóanyagok kivitelére vonatkozóan. Az exporthoz ezentúl a tagállamok engedélye szükséges. (MTI)