Engedélyezték a Richter-portfólióba tartozó új szert

A döntés az Európai Unió összes tagállamára érvényes

Az Európai Bizottság elfogadta a Ryeqo, egy új, a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteinek kezelésére szolgáló, szájon át szedhető készítmény törzskönyvezési kérelmét – jelentette be a Richter Gedeon Nyrt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) május 21-én adott ki pozitív véleményt a gyógyszerről, az Bizottság ezen alapuló döntése az EU összes tagállamára érvényes.

A Ryeqo (40 mg relugolix, 1,0 mg estradiol és 0,5 mg norethisterone acetate) a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők indikációjában használható gyógyszer. Relugolixtartalma csökkenti a petefészkek által termelt ösztrogén (és egyéb hormonok) mennyiségét, az estradiol (egyfajta ösztrogén) csökkentheti a csontritkulás veszélyét, míg a norethisterone acetate (egyfajta progestin) akkor szükséges, ha méhhel rendelkező nők ösztrogént szednek – áll a Richter közleményében.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Ryeqo a Myovant Sciences által fejlesztett termék. Az amerikai vállalat tavaly áprilisban kötzött kizárólagos megállapodást a Richterrel a tabletta Egyesült Államokon kívüli piacokon történő értékesítésére. Így a magyar vég forgalmazhatja Európa, a Független Államok Közössége, Latin-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland területén. A megállapodásról itt olvashat bővebben:

Értékesítési megállapodást kötött a Richter és a Myovant