Európai Bizottság: Nyárig be kell oltani a felnőttek 70 százalékát

Elkezdődnek a tárgyalások az európai oltási igazolvány bevezetéséről

Az EU tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig a felnőttek 70 százalékát be kell oltaniuk – közölte az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.

“Mivel az elmúlt hetekben a fertőzéses esetek száma ismét emelkedő tendenciát mutatott, az elkövetkező hónapokban még többet kell tenni az egészségügyi rendszerek támogatása és a lakosság körében jelentkező bizonytalanság kezelése érdekében, az oltás felgyorsításától a partnerországok támogatásáig” – mondta Szkínász a bizottságnak a járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatait ismertetve.

Jön a vakcinaútlevél?

A bizottság megbeszélést kezd a tagállamokkal egy, a hónap végéig megkötni kívánt megállapodásról az oltási igazolvány, más néven vakcinaútlevél bevezetéséről. El akarják érni, hogy a tagállamok által kiállított oltási könyveket elfogadják az uniós egészségügyi rendszerek mindegyikében, és használhatók legyenek az EU-n kívül is.

Fotó: 123rf.com

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa kijelentette, a tagállamoknak frissíteniük kell vizsgálati és tesztelési stratégiáikat az új vírusmutációk azonosítása érdekében, továbbá ki kell terjeszteniük a gyors antigéntesztek alkalmazását.

Az Európai Bizottság mechanizmust hoz létre az oltásokhoz való hozzáférés biztosítására a tagországok és a partnerországok részére. Az EU lehetővé kívánja tenni, hogy az oltási stratégiája révén biztosított 2,3 milliárd adag vakcina megosztható legyen a partnerországokkal, különös figyelemmel a Nyugat-Balkánra, a keleti és déli szomszédság, valamint Afrika országaira – tette hozzá Kiriakídisz. (MTI)