Ezek a betegségek kúsznak észak felé

Fel kellkészülnünk arra, hogy a trópusi betegségek egyre északabbra terjeszkednek – figyelmeztettek tudósok a most szombaton kezdődött Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán – írja az MTI.

A klímaváltozás okozta hosszabb meleg évszak kedvez a trópusi betegségeket terjesztő rovaroknak. A felmelegedett körülmények jó helyet biztosítanak például a tigrisszúnyog szaporodásának, ami a dengue- és a csikungunya-lázat terjeszti. A kullancsoknak már most is kedves az Európa Unió éghajlata, és így egyre növekszik a általuk terjesztett agyhártyagyulladásos és a Lyme-kóros esetek száma. Egy egyelőre általunk kevésbé ismert betegség a leishmaniasis is már betette a lábát Németország, Franciaország és Nagy-Britannia területére, és a melegedő éghajlattal várhatóan felénk is ismerős betegség lesz pár évmúlva.

A trópusi betegségek terjedésének a klímaváltozáson túl a nemzetközi utazások és a kereskedelem is besegítenek.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>