Fagyasztással kezelik a rosszindulatú daganatokat az SZTE-n

Ezzel a módszerrel a fájdalmat is hatékonyan tudják csillapítani

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a krioablációs módszer (fagyasztásos eljárás) segíti az egyre szélesebb körű, személyre szabott orvoslást.

Az invazív módszer alkalmazásával csak a daganatsejtek pusztulnak el, a szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára továbbra is felismerhetők maradnak.

A krioablációt Magyarországon a csigolyát érintő daganat kezelésében Szegeden alkalmaztak előszőr. A kezelés alkalmazásáról személyre szabottan a tumor elhelyezkedése alapján hoznak döntést a szakemberek.

„A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló daganatelpusztításhoz képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatása is sokkal nagyobb. A műtét igen fájdalmas, csak altatásban tudjuk elvégezni. Azok a betegek, akik nem altathatók, sajnos nem tudják igénybe venni a kezelést” – idézi az egyetem közleménye dr. Rideg Zoltánt, az Idegsebészeti Klinika idegsebészét.

A beavatkozás előnye, hogy a rutineljárásként ismert, csigolyatestből történő mintavétel alapján, célzó csontcementes feltöltéssel a daganatos sejteket egy-egy ilyen műtét során viszonylag könnyen el lehet pusztítani. A klinikán márciusban kezelt három beteg a kezelés után a fájdalmai nagymértékű csillapodásáról számolt be.

„A krioablációs beavatkozást a csigolyatestet érintő daganatok kezelésében a világ legtöbb országában már jó néhány éve alkalmazzák, Magyarországon először itt, Szegeden kezeltünk vele betegeket. (…)

A krioabláció segítségével a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetbe juttatjuk. Egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt a műtét során egy RTG képerősítő kontroll alatt vezetünk a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argongáz segítségével mínusz 40 Celsius-fokra hűtjük.

(…) A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is” – mondta Rideg Zoltán.