Fekete himlő feliratú fiolákat leltek egy amerikai fagyasztóban

Pennsylvaniában történt, fertőzésveszélyre semmi sem utal

Egy pennsylvaniai vakcinakutató laboratórium dolgozója takarítás közben fekete himlő feliratú fiolákra bukkant egy fagyasztóban – jelentette a Sky News hírcsatorna. A pontos helyszínt nem árulták el a hatóságok.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szóvivője, Belsie González elmondta, hogy a központ és partnerei, valamint a bűnüldözési szervek nyomozást indítottak az ügyben. Hozzátette: valószínűsíthetően a fekete himlő halálos vírusa van a fiolákban, de tartalma érintetlennek tűnik.

“Semmi sem utal arra, hogy bárki is érintkezett volna a fiolák tartalmával”

– idézte a szóvivőt csütörtöki tudósításában a Sky News.

Hasonló történt 2014-ben is, akkor egy kutató a marylandi Bethesda kutatóintézetének egyik raktárszobáját takarította, amikor hat, fekete himlő vírusait tartalmazó üvegcsére bukkant. A minták több évtizedig hányódhattak egy kartondobozban.

123rf.com

Az utolsó ismert fekete himlős esetet 1977 októberében diagnosztizálták Szomáliában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1980-ban bejelentette, hogy világszerte sikeresen felszámolták a magas mortalitású megbetegedést, amely évszázadokig pusztította az emberiséget.

Két helyen tárolják

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azóta két helyszínt jelölt ki, ahol kutatási célokból tárolhatnak variola vírust, az egyik a CDC atlantai létesítménye, a másik egy oroszországi kutatóközpont. A fekete himlővel kapcsolatos kutatások célja vakcinák, gyógyszerek és diagnosztikai tesztek kifejlesztése. A vizsgálatokra azért van szükség, mert fel kell készülni arra az esetre, ha valaki bioterrorizmusra használná fel a variola vírust. (MTI)