Fiatal gyógynövénykutatókat díjaznak

A Szász Kálmán-díj névadója gyógyszerész (1910-1978), a hazai gyógynövénykutatás és a gyógynövény-alapú gyógyszergyártás kiemelkedő alakja, a Richter Gedeon Gyógyszergyár növénykémiai osztályának volt vezetője. A díjazott a kitüntetés tényét igazoló oklevél mellett 1 000 000 forint pénzjutalomban is részesül, amelynek forrását a Richter Gedeon Nyrt. biztosítja.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya kéri a kutatással, fejlesztéssel, oktatással foglalkozó intézmények, gazdasági tevékenységet folytató társaságok, tudományos testületek, egyesületek vezetőit, hogy Szász Kálmán-díjra terjesszék fel azokat az általuk ismert fiatal gyógynövénykutatókat, akik valamely a gyógynövényekhez kapcsolódó területen (kutatás, feldolgozás, termékfejlesztés, minősítés, gyártás) tevékenykedve

  • kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak,
  • jelentős tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hoztak létre,
  • jelentős mértékben részt vesznek a szakmai közéletben,
  • a beküldési határidőig életkoruk nem haladja meg a 40 évet.

A díj névadója Szász Kálmán gyógyszerész (1910-1978), a hazai gyógynövénykutatás és a gyógynövény-alapú gyógyszergyártás kiemelkedő alakja, a Richter Gedeon Gyógyszergyár növénykémiai osztályának volt vezetője. A díjazott a kitüntetés tényét igazoló oklevél mellett 1 000 000 forint pénzjutalomban is részesül, amelynek forrását a Richter Gedeon Nyrt. biztosítja.

A díj odaítéléséről háromtagú szakmai bizottság javaslata alapján az alapítvány kuratóriuma dönt, amely ellen fellebbezésnek helye nincs. A hiányos pályázatokat a bizottság figyelmen kívül hagyja.

A Szász Kálmán-díjjal kapcsolatos részletes tudnivalók és a beküldendő előterjesztési adatlap, valamint a pályázati adatlap a jelölt linkeken letölthetők.

Az előterjesztés postára adásának határideje: 2019. október 31.

További részletek