Fokozza az immunitást a késleltetve beadott második oltás

Sokkal több az antitest, a T-sejt-válasz pedig csak időlegesen gyengül

Három és félszer magasabb volt a koronavírus elleni antitestek mennyisége azoknál a 80 éven felülieknél, akik három-négy helyett 12 hét után kapták meg a Pfizer/BioNTech-vakcina második adagját – derül ki a Birminghami Egyetem és az angliai közegészségügyi szolgálat kutatóinak tanulmányából.

A szakemberek szerint a mindkét dózissal beoltott emberek többsége megfelelően védett lesz az oltások időzítésétől függetlenül, ugyanakkor a késleltetve megkapott második adag meghosszabbíthatja a védettség idejét, mivel az antitestek jelenléte természetes módon csökken idővel – írja a Guardian brit napilap online kiadása.

MTI/Czeglédi Zsolt

Az oltási program első heteiben Nagy-Britannia azt a döntést hozta, hogy késlelteti a második adag vakcina beadását, hogy minél több veszélyeztetett ember mihamarabb megkaphassa az első dózist. A lépést sokan vitatták, mivel a hatóságok olyan klinikai tesztek nyomán hagyták jóvá a Pfizer/BioNTech- és Oxford/AstraZeneca-vakcinák alkalmazását, amelyek során mindössze 3-4 hét telt el a két adag beadása között.

Az Oxfordi Egyetem kutatói már februárban kimutatták, hogy az antitestválasz több mint kétszer erősebb a 12 hét elteltével beadott második oltásdózis esetén. A mostani tanulmány azonban elsőként vetette össze a különböző időintervallumok után beadott második Pfizer/BioNTech-oltások nyomán tapasztalható immunválaszokat.

A szakemberek a sejtes immunválasz működésében kulcsszerepet játszó T-sejteket is megvizsgálták. Megállapították, hogy a T-sejt-válasz gyengébb volt a késleltetve beadott második dózis esetében, de több mint három hónappal az első oltást követően kiegyenlítődött a két csoport tagjainál. (MTI)