Füstmentes jövő – az innováció a piac legnagyobb szereplőjétől érkezik

Tudományosan alátámasztott eredményekkel és technológiai innovációt támogató szabályozással jöhet létre a füstmentes jövő

Ma már egyértelmű, hogy a legnagyobb hozzájárulást a társadalom számára azzal érhetik el a dohányipari vállalatok, ha mindent megtesznek azért, hogy azok, akik valamilyen okból nem szoknak le a dohányzásról, a cigaretta helyett egy kevésbé káros füstmentes alternatívára váltsanak. Ehhez átlátható és szigorú tudományos hozzáállásra, megfelelő technológiai fejlesztésre és az innovációt támogató szabályozásra van szükség.

A modern, bizonyítékokon alapuló, innovációt támogató szabályozás kulcsszerepet játszik abban,hogy a vállalatok olyan tudományos kutatásokba fektessék erőforrásaikat, amelyek révén lehetővé válik a hagyományos dohánytermékeket felváltó,füstmentes alternatívák fejlesztése, értékelése és forgalmazása.– mondta Moira Gilchrist, a Philip Morris International (PMI) stratégiai és tudományos kommunikációért felelős alelnöke a Budapesten tartott think.BDPST regionális innovációs konferencián.

Idén ötödik alkalommal rendezte meg az Antall József Tudásközpont a kelet-közép-európai régió egyik legfontosabb innovációs fórumát. A régió gazdasági, tudományos és politikai életének meghatározó szakértői az elmúlt években többek között olyan témákat vitattak meg, mint a jövő technológiái, a társadalmi innováció, az egészségügy és a közlekedés jövője, az ember-gép kölcsönhatásai, valamint a digitalizáció és a különféle intelligens megoldások által támasztott kihívások kérdései. A konferencia központi témája ezúttal az innováció szabályozása volt.

A dohányipar ma a világ egyik legszigorúbban szabályozott iparága, mely a tudomány és technológia fejlődésének köszönhetően alapjaiban alakul át. Ezt az átalakulást pedig a megfelelő szabályozás nagyban elősegítheti, hiszen ez az a terület, amely konkrét hatással tud lenni az innováció irányára és komolyan hozzásegítheti a vállalatokat a jelentős társadalmi változások elindításában. Óriási potenciált rejt magában az a tény, hogy az innováció ezúttal nem a szektor egy kicsi új belépőjétől, egy bátor startup-tól érkezik, hanem a piac legnagyobb szereplője kötelezte el magát egy alapvető váltás mellett.

A PMI egy bátor döntéssel alapjaiban változtatta megüzleti tevékenységét és ebben a példátlan átalakulásban vezeti az egész iparágat. A célunk nem más, mint hogy a cigarettát a múlt termékévé tegyük, és olyan alternatívákat kínáljunk a dohányzók számára, amelyek tudományosan igazoltan kevésbé ártalmasak a cigarettázás folytatásánál.” – hangsúlyozta a PMI alelnöke.

A világ vezető dohányipari vállalatának első embere 2016-ban jelentette be, hogy a vállalat mostantól a füstmentes jövőn dolgozik, a cél pedig a cigarettánál kevésbé ártalmas alternatívák kutatása és fejlesztése. A vállalat azóta is történelmének legnagyobb üzleti átalakulásán megy keresztül.

Fotó: 123rf.com

De mit jelent a füstmentes jövő?

A PMI célja, hogy a cigarettát a múlt termékévé tegye, és olyan alternatívákat kínáljon a dohányzók számára, amelyek tudományosan igazoltan kevésbé ártalmasak a cigarettázás folytatásánál. Ezért a vállalat svájci kutatás-fejlesztési központjában több száz szakember, tudós és mérnök kutatja a füstmentes technológiákat, bízva abban, hogy a cigarettákat már a közeljövőben teljesen felválthatják ezek az alternatívák, és a világon élő felnőtt dohányzók minél nagyobb része minél gyorsabban lecserélheti a cigarettát.