Greskovits: A generikus készítménnyel mindenki jól jár

A Pénzcentrum kérdéseire Dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke válaszolt: miben más egy generikus és egy originális gyógyszer, miért olcsóbb vagy drágább, bízhatnak-e a betegek hatásában?

PC: A betegek gyakran bizalmatlanok a generikus gyógyszerekkel szemben: amikor a patikában a gyógyszerész az olcsóbb készítményt ajánlja, sokan nem fogadják el. Lehet alapja ennek a bizalmatlanságnak?

Dr. Greskovits Dávid: Nem. A generikus és biohasonló gyógyszerek az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságának biztosítása mellett kiváló lehetőséget biztosítanak az alapvető, biztonságos és hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés növelésére.

PC: Mi a különbség a generikus és az originális gyógyszerek között?

Dr. G. D.: Ezek a készítmények azonos hatóanyagot tartalmaznak. Az így kifejlesztett gyógyszerek szigorú, a betegek biztonságát szolgáló követelményrendszernek kell megfeleljenek. Egy generikus gyógyszer engedélyezésének alapja többek között egy sikeres klinikai összehasonlító vizsgálat. Ezzel állapítják meg a gyógyszer terápiás egyenértékűségét, vagyis azt, hogy a generikus gyógyszer hatóanyagának biológiai jelenléte és hasznosulása során az originális termékkel azonos eredményt produkál.

PC: A generikumok hatása eltérhet az originális gyógyszerétől? Lehetséges, hogy egyes betegeknek csak az originális készítmény válik be?

Dr. G. D.: Alapesetben ilyen nem fordulhat elő, hisz mind a fejlesztés, mind a forgalombahozatali engedélyeztetési eljárás, valamint a kereskedelmi célú gyártás során, ahogy azt már korábban is említettem, szigorú minőségbiztonsági és azonossági előírásoknak kell megfeleljen a készítmény, mely a gyárak minőségbiztosítási rendszerén alapul, kiegészülve a hatóságok rendszeres ellenőrzési tevékenységével. Ez egyaránt vonatkozik a hatóanyag, valamint a késztermékek előállítására, raktározására, kis- és nagykereskedelmi forgalmazására. A döntés a terápiát választó orvosok, és a beteg adherenciát támogató gyógyszerészek kezében van. Ők ismerhetik a beteget, a problémáit, és ők hozzák meg minden esetben azt a felelősségteljes döntést, ami alapján a betegnek legmegfelelőbb terápiát kiválasztják.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán olvashatja.