Gyógyszertárakat nyit a Szegedi Tudományegyetem

Az intézmény vállalkozóként is megjelenik a piacon

A biztonságos és magas színvonalú gyógyszerellátás érdekében két, közvetlenül a lakosságot kiszolgáló gyógyszertárat nyit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Az egyetem vállalkozóként is megjelenik a régióban, a folyamat egyik első lépése a két közforgalmú gyógyszertár megnyitása – mondta Rovó László rektor a déli klinikaparkban található Centrál gyógyszertár megnyitóján.

A klinikaparkban, illetve a naponta több száz pácienst fogadó szakrendelőben kialakított patikák új lehetőségeket teremtenek a gyógyszerészképzésben, a betegedukációban is, és nem utolsósorban bevételt és hasznot termelnek az intézménynek – mondta Fendler Judit kancellár.

U-szeged.hu

Bodó Gabriella intézetvezető főgyógyszerész felidézte, az 1990-es években az országban az elsők között indult el Szegeden a betegre szabott gyógyszerosztás, és jelentek meg gyógyszerészek és gyógyszerész-asszisztensek a klinikákon. Jelenleg, az ellátástól függően, 50-100 ágyanként dolgozik egy klinikai gyógyszerész az intézményekben. A szakemberek a betegágy melletti gyógyszerészi tanácsadás mellett aktív részesei a terápia kialakításának, majd segítik útmutatásaikkal az otthonukba távozó pácienseket.

E folyamat folytatása a klinikán, illetve a szakrendelőben kialakított közforgalmú gyógyszertár megnyitása, ahol a szakemberek olyan speciális betegcsoportokat látnak el, akikkel más patikákban nem vagy csak nagyon ritkán találkoznak az ott dolgozók – magyarázta Bodó Gabriella. (MTI)