Gyorsabb gyógyszerbefogadási rendszerre van szükség

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szorgalmazza a magyar gyógyszerbefogadási rendszer akadályainak lebontását. A felgyorsult tempó jelentősen hozzájárulhatna a magyarok várható élettartamának hosszabbodásához – írja a pharmaonline.hu

A környező országokban átlagosan fél évente születik döntés az új gyógyszerek befogadásáról, ezzel szemben a magyar betegeknek 635, sőt olykor 1038 napot kell várakozniuk egy új készítményre. A fejlett országokban a születéskor várható élettartam több mint 3 évvel nőtt, amihez az innovatív gyógyszeres terápiák a becslések szerint 70 százalékban járultak hozzá. Ehhez képest a hazai várható élettartam 5 évvel alacsonyabb az európai uniós átlagnál. Hogy ebben változás következzen be, fel kell gyorsítani az új gyógyszerek befogadásának rendszerét.

Az AIPM ezért a befogadási rendszer bürokratikus akadályainak lebontását, átlátható, kiszámítható döntési mechanizmus kialakítását, és az ehhez szükséges megfelelő állami források biztosítását szorgalmazza. Jelenleg ugyanis Magyarországon indokolatlanul hosszú és bonyolult módon történik az innovatív gyógyszerek támogatásba történő befogadása.

Egy videót is készítettek a gyógyszerek nagyon hosszú útjáról, amíg a kutatás-fejlesztés kezdeteitőleljutnak a betegekhez.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>